Thuis of in het ziekenhuis?
Als gezonde zwangere mag je zelf beslissen waar je wilt gaan bevallen: thuis of in het ziekenhuis onder onze begeleiding. Door de risicoselectie die wij toepassen tijdens de zwangerschap en de bevalling is het verantwoord om thuis te bevallen.
De keuze die jij en je partner maken is een persoonlijke keuze. Jullie zullen zelf moeten gaan bepalen waar jullie denken dat jullie je het beste op jullie gemak en het veiligst voelen tijdens de bevalling. Je kunt de keuze tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen uitstellen tot je weeën hebt . Beide mogelijkheden zijn dan nog mogelijk; de spullen die je nodig hebt voor een thuisbevalling moet je ook in huis hebben als je in het ziekenhuis gaat bevallen en je hoeft je voor een ziekenhuisbevalling van te voren niet op te geven. In beide situaties zul je het begin van de bevalling in je eigen omgeving doen.
Thuisbevalling
Bij een thuisbevalling neem je contact op met ons als de bevalling begonnen is ( zie belinstructies). Indien nodig komen wij direct naar je toe of anders maken wij een afspraak waneer wij dan bij je zullen komen. Zodra het nodig is, in overleg met jou en je partner , blijven wij bij jullie. Wij bellen dan ook de kraamverzorgster om ons te helpen bij de bevalling en zetten alle spulletjes klaar.
Tijdens de bevalling hebben wij, naast onze spullen nodig bij een gewone bevalling, ook medicijnen bij ons (om bijvoorbeeld hevig bloedverlies tegen te gaan) en zuurstof (om als het nodig is de baby te kunnen beademen).
Als onverwacht de bevalling tegen zit nemen wij contact op met de gynaecoloog. Je gaat dan met eigen vervoer of met een ambulance naar het ziekenhuis.
Om tilproblemen in acute situaties te voorkomen gaat onze voorkeur gaat uit naar bevallen op de begane grond (in de woonkamer). Vrouwen met een een lichaamsgewicht van meer dan 100 kg raden wij zeker aan op de begane grond te bevallen. Ambulance personeel tillen deze dames niet meer naar beneden. Je kan evt. een bed huren bij de thuiszorgwinkel.
Als je toch liever op de eerste verdieping wilt gaan bevallen, moeten de trap en het trapgat groot genoeg zijn om indien nodig met een brancard naar beneden getild te worden. In verband met de veiligheid mag je niet op de tweede verdieping bevallen. Daarnaast moet op dezelfde verdieping stromend water aanwezig zijn.
Als je op een tweepersoonsbed bevalt, vragen wij je om op de rechterkant van het bed te gaan liggen (vanuit de rugligging gezien). Die zijde van het bed moet tijdens de bevalling afgedekt zijn met een zeiltje. Het bed moet een hoogte hebben van 70-80 centimeter.
Ziekenhuisbevalling
Bij een ziekenhuisbevalling op eigen verzoek ( dus zonder medische reden) huur je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis. Het is afhankelijk van je verzekering hoeveel jezelf moet bijdragen.
Als de bevalling is begonnen neem je contact met ons op ( zie belinstructies). Meestal komen wij eerst bij je thuis langs om te bepalen hoe de bevalling vlot. In overleg met jou en je partner en als de weeën en de ontsluiting goed doorzetten gaan we naar het ziekenhuis. Het begin stuk van de bevalling doe je dus thuis. Houd er rekening mee dat je met weeën in de auto zit richting ziekenhuis.
De kraamverzorgster bellen wij. Zij komt ons in het ziekenhuis assisteren bij de bevalling. Als de bevalling goed is verlopen en jij en de baby in goede conditie verkeren ga je ongeveer 2 tot 3 uur na de bevalling met eigen vervoer weer naar huis. De kraamverzorgster zal (ook ’s nachts) met jou en de baby mee naar huis gaan om jullie thuis verder te helpen.