Waar?

Thuis of in het ziekenhuis?

Als gezonde zwangere mag je zelf beslissen waar je wilt gaan bevallen: thuis of in het ziekenhuis onder onze begeleiding. Door de risicoselectie die wij toepassen tijdens de zwangerschap en de bevalling is het verantwoord om thuis te bevallen.

De keuze die jij en je partner maken is een persoonlijke keuze. Jullie zullen zelf moeten gaan bepalen waar jullie denken dat jullie je het beste op jullie gemak en het veiligst voelen tijdens de bevalling. Je kunt de keuze tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen uitstellen tot je weeën hebt . Beide mogelijkheden zijn dan nog mogelijk; de spullen die je nodig hebt voor een thuisbevalling moet je ook in huis hebben als je in het ziekenhuis gaat bevallen en je hoeft je voor een ziekenhuisbevalling van te voren niet op te geven. In beide situaties zul je het begin van de bevalling in je eigen omgeving doen.

 

Thuisbevalling

Bij een thuisbevalling neem je contact op met ons als de bevalling begonnen is ( zie belinstructies). Indien nodig komen wij direct naar je toe of anders maken wij een afspraak waneer wij dan bij je zullen komen. Zodra het nodig is, in overleg met jou en je partner , blijven wij bij jullie. Wij bellen dan ook de kraamverzorgster om ons te helpen bij de bevalling en zetten alle spulletjes klaar.

Tijdens de bevalling hebben wij, naast onze spullen nodig bij een gewone bevalling, ook medicijnen bij ons (om bijvoorbeeld hevig bloedverlies tegen te gaan) en zuurstof (om als het nodig is de baby te kunnen beademen).

Als onverwacht de bevalling tegen zit nemen wij contact op met de gynaecoloog. Je gaat dan met eigen vervoer of met een ambulance naar het ziekenhuis.

Om tilproblemen in acute situaties te voorkomen gaat onze voorkeur gaat uit naar bevallen op de begane grond (in de woonkamer). Vrouwen met een een lichaamsgewicht van meer dan 100 kg raden wij zeker aan op de begane grond te bevallen. Ambulance personeel tillen deze dames niet meer naar beneden. Je kan evt. een bed huren bij de thuiszorgwinkel.

Als je toch liever op de eerste verdieping wilt gaan bevallen, moeten de trap en het trapgat groot genoeg zijn om indien nodig met een brancard naar beneden getild te worden. In verband met de veiligheid mag je niet op de tweede verdieping bevallen. Daarnaast moet op dezelfde verdieping stromend water aanwezig zijn.

Als je op een tweepersoonsbed bevalt, vragen wij je om op de rechterkant van het bed te gaan liggen (vanuit de rugligging gezien). Die zijde van het bed moet tijdens de bevalling afgedekt zijn met een zeiltje. Het bed moet een hoogte hebben van 70-80 centimeter.

 

Ziekenhuisbevalling

Bij een ziekenhuisbevalling op eigen verzoek ( dus zonder medische reden) huur je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis. Het is afhankelijk van je verzekering hoeveel jezelf moet bijdragen.

Als de bevalling is begonnen neem je contact met ons op ( zie belinstructies). Meestal komen wij eerst bij je thuis langs om te bepalen hoe de bevalling vlot. In overleg met jou en je partner en als de weeën en de ontsluiting goed doorzetten gaan we naar het ziekenhuis. Het begin stuk van de bevalling doe je dus thuis. Houd er rekening mee dat je met weeën in de auto zit richting ziekenhuis.

De kraamverzorgster bellen wij. Zij komt ons in het ziekenhuis assisteren bij de bevalling. Als de bevalling goed is verlopen en jij en de baby in goede conditie verkeren ga je ongeveer 2 tot 3 uur na de bevalling met eigen vervoer weer naar huis. De kraamverzorgster zal (ook ’s nachts) met jou en de baby mee naar huis gaan om jullie thuis verder te helpen.

Wanneer bel je ons?

1. Als je bevalling voor de 37 weken begint.

Normaal begint de bevalling tussen de 37 en 42 weken zwangerschapduur. Begint de bevalling voor de 37 weken dan is het kindje nog niet helemaal rijp en moet de bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog plaatsvinden. Heb je weeën of breken de vliezen voor de 37 weken dan moet je ons bellen.

 

2. Als je weeën hebt

Als het de bevalling van je eerste kindje is, moet je bellen als de weeën een uur lang om de 3 à 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden.

Als het je tweede of volgende kindje is, moet je bellen als de weeën met regelmaat om de 5 minuten komen.

Je belt ook :

  • Als je behoefte aan begeleiding hebt tijdens de weeën
  • Indien de weeën opeens heel vaak komen en heel hevig zijn
  • Als de vliezen tijdens de weeën breken
  • Bij drukgevoel tijdens de weeën
  • Bij helder rood bloedverlies tijdens de weeën

 

3. Als je vliezen gebroken zijn

Vruchtwater ziet er meestal helder, wittig of rozig uit, soms met witte vlokjes en ruikt zoet. Dit ter onderscheiding van urine, die meestal gelig ziet en scherp ruikt. Aflopend vruchtwater kun je niet ophouden.

Overdag
Als je vliezen zijn gebroken, ook als je geen weeën hebt, bel je de verloskundige. Probeer wat vruchtwater op te vangen ( bijvoorbeeld in de ondersteek) of bewaar het verbandje.

Als het hoofdje niet goed is ingedaald ga je liggen en bel je ons.

’s Nachts
Als ’s avonds of ’s nachts de vliezen breken en het vruchtwater is helder en bij de laatste zwangerschapscontrole was het hoofdje ingedaald en je hebt geen weeën dan kun je rustig verder slapen, maar wel ’s ochtends de verloskundige bellen.

Direct bellen indien:

  • Het vruchtwater geel/groen/bruin ziet
  • Het hoofdje van de baby niet in het bekken is ingedaald.

 

4. Als je helderrood bloedverlies hebt

Bij helderrood bloedverlies, een maandverbandje vol, altijd bellen. Bij slijmerig bloedverlies of bloederig slijmverlies, wat “tekenen” wordt genoemd, hoef je niet te bellen. Dit geeft aan dat de baarmoedermond aan het rijpen is. De bevalling kan dezelfde dag beginnen, maar ook nog enige tijd op zich laten wachten.

Benodigdheden

Kraampakket

Afhankelijk van hoe je verzekert bent krijg je een kraampakket gratis opgestuurd, informeer hiernaar. Soms kan je het kraampakket bij je zorgverzekeraar kopen. Als je geen kraampakket krijgt of kan kopen via de verzekeraar koop er dan een bij de apotheek de drogist of de gespecialiseerde babyzaak.

 

Thuisbevalling

Ook wij hebben voor jullie nog een verlanglijstje voor bij en na de bevalling:

  • het bed op klossen (te huur bij de thuiszorg winkel vanaf 37 weken) zodat het bed een minimale hoogte krijgt van 70 cm, maximale hoogte is 80 cm
  • een ondersteek (ook te huur vanaf 37 weken bij de thuiszorgwinkel)
  • 1 metalen kruik ( liefst 2 kruiken: leen er eentje van je vriendin, zus, buurvrouw)
  • 10 katoenen/hydrofiele luiers (gewassen en gestreken i.v.m. de hygiëne)
  • een rectale(bips)thermometer (oorthermometers zijn niet betrouwbaar voor pasgeborenen)
  • een doosje onsteriele handschoenen (soms zit dit al in het kraampakket, anders kopen bij supermarkt/ drogist/thuiszorgwinkel)
  • 2 emmers en een rol vuilniszakken
  • zorg zo nodig voor een plastic zeil om vloerbedekking te beschermen
  • ga je bevallen in de winter zorg dan voor een wollen kinderdekentje (of anders een wollen trui)
  • goede verlichting in de ruimte waarin je gaat bevallen
  • rolletje druivensuiker
  • rietjes

In het kraamzorg dossier die jullie zullen ontvangen van het kraamzorgbureau staan lijstjes voor de babyuitzet. Belangrijk is om ook een of twee zachte katoenen mutsjes in huis te hebben, zodat de baby deze direct na de bevalling kan dragen.

 

Ziekenhuisbevalling

Ook bij een ziekenhuisbevalling moet thuis het bed op klossen voor tijdens de kraamtijd en moeten er een ondersteek en een kraampakket in huis zijn.

Naar een bevalling in het ziekenhuis moet je het volgende meenemen:

  • Legitimatiebewijs, verzekeringspasje
  • Zwangerschapskaart
  • Kleding voor moeder en kind; vergeet het jasje voor de baby niet
  • Toiletspullen
  • Badjas, sloffen, slippers
  • Fototoestel
  • Autostoeltje
  • Een 2 euromuntstuk voor een rolstoel

Het is handig om de tas voor de ziekenhuisbevalling al te hebben klaar staan vanaf 37 weken. Ook bij een geplande thuisbevalling is het handig wat spullen in een tas te hebben in geval je onverwacht en snel naar het ziekenhuis moet.

Tips

Tips voor de bevalling

  • Probeer als de weeën starten en nog niet zo hevig zijn afleiding te zoeken of door te gaan met de dagelijkse dingen. Ga pas ‘klokken’ als de weeën regelmatig komen.
  • Probeer ‘s nachts nog wat te gaan slapen, zeker bij een eerste kind kan de bevalling wel 24 uur duren en heb je de energie hard nodig.
  • Let op je ademhaling. Het is goed om je te concentreren op een rustige ademhaling. Probeer pas te gaan puffen als je niet meer rustig kunt ademhalen.
  • Let erop dat je niet gaat verkrampen tijdens een wee. Blijf ademhalen en bewegen. En na de wee laat je alles weer los en ontspan je.
  • Zorg voor een behaaglijke omgeving, trek warme sokken aan of stap zo nu en dan onder de douche.
  • Zorg ervoor als de weeën gaan doorzetten dat je niet te veel wordt afgeleid. Creëer een rustig omgeving.
  • Ga regelmatig plassen.
  • Eet af en toe wat ( fruit, yoghurt, stukje brood) en vergeet niet te drinken.
  • Het veranderen van houding tijdens het opvangen van de weeën is goed. Je merkt vanzelf welke houding voor jou het makkelijkst en het lekkerst is. Wees niet bang voor houdingen waarin de weeën hevig worden: goede weeën heb je nodig voor een vlotte ontsluiting.
  • Als de weeën hevig worden blijf je je ademhaling gebruiken als houvast en blijf je bewegen. Je kunt ook warmte (bijvoorbeeld een bad of douche) gebruiken om de intensiteit wat te verzachten. Je partner en of wij gaan je helpen  met het opvangen van de weeën.
  • Als je hevige weeën hebt, laat de tijd los. Breng je aandacht naar het opvangen van de weeën en het ontspannen tussen de weeën door.

Verloskundigenpraktijk De Koggemeer

Spierdijkerweg 119 A
1641 LW Spierdijk
24/7 telefonisch bereikbaar op  0229-563 525

E-mail info@dekoggemeer.nl
Website www.dekoggemeer.nl