De eerste tien dagen na de bevalling noemen we het kraambed. Als we breder kijken duurt het kraambed wel 6 weken. Verwacht niet te veel van jezelf gedurende deze weken. Neem de tijd om rustig aan jullie baby te wennen, om bij te komen van de soms intense nachten en aan het veranderde leven, qua ritme en invulling, wat je nu hebt met een jonge baby. Ook is deze tijd nodig om je lichaam te laten herstellen van de zwangerschap en de bevalling. En om de borstvoeding goed op gang te brengen. Dat betekent dat je vaak oude daginvullingen los moet laten en zult moeten kiezen voor een middagslaapje en voor ‘rust en reinheid’. De intense periode met een jonge baby verloopt makkelijker als je je aanpast aan het ritme van de baby.
Kraamzorg en bezoek van ons
De eerste 8 dagen heb je de zorg van de kraamverzorgster om je heen. Zij zal tot de achtste dag dagelijks aanwezig zijn om te helpen met de verzorging van jou en de baby. Als het echt nodig is kunnen wij extra zorg tot en met de 10e dag indiceren.
De kraamverzorgster zal haar zorg zoveel mogelijk afstemmen op jullie situatie en wensen. Gedurende de kraamtijd leert ze jullie steeds meer over de baby en de verzorging, zodat jullie er aan het eind van de kraamweek aan toe zijn om het lekker als gezinnetje zelf te gaan doen.
Wij als verloskundigen en de kraamverzorgster zijn jullie vraagbaak voor alle vragen en voor het bespreken van twijfels. De kraamverzorgster zal de dagelijks controles doen om de gezondheid van de baby in de gaten te houden en zij zal ook jouw herstel na de bevalling controleren. Zij overlegt deze controles met ons.
De verloskundigen zijn medisch eind verantwoordelijk voor het kraambed. Wij komen niet dagelijks langs maar zullen een aantal keer een thuisbezoek brengen. Dan bespreken wij met jou en je partner en de kraamverzorgster hoe het gaat met jullie. En of er veranderingen nodig zijn bijvoorbeeld bij de borstvoeding.
Ook in het kraambed mag je ons bellen. Je belt dan op ons spoednummer.
Ben je onder onze begeleiding bevallen, dan volgen de kraamvisites vanzelf. Ben je met een medische indicatie in het ziekenhuis bevallen, bel ons dan altijd de dag dat je thuis komt op ons spoednummer.
Bezoek van familie en vrienden
Bezoek in de kraamtijd is gezellig en leuk. Natuurlijk willen ouders en familie en vrienden de kleine bewonderen. Zorg er wel voor dat jullie genoeg rust en tijd hebben om zelf als nieuwe ouders te wennen aan het nieuwe leven. Kraambezoek als de kleine 3 maanden oud is is ook leuk!
De nacontrole
Ongeveer zes weken na de bevalling zien we jullie graag nog een keer terug op de praktijk voor een laatste controle en afronding van de hele zwangerschapsbegeleiding. Deze controle vindt meestal plaats bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid. We praten dan de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd door, bekijken hoe de afgelopen weken voor jou als kersverse moeder is geweest, je kunt de dingen die je nog wilt weten aan ons vragen en wij zullen als je ingescheurd of ingeknipt was de genezing ervan beoordelen. Ook beoordelen wij je buikspieren en je bloeddruk en bespreken wij anticonceptie als daar behoefte aan is.
Een afspraak voor de nacontrole kan je maken door een mailtje te sturen naar info@dekoggemeer.nl. Hoe eerder je dit doet hoe meer plek er nog in het spreekuur is.
Evaluatieformulier
Ongeveer 6 weken na de bevalling krijgen jullie van ons-Geboortehart een mail met een evaluatieformulier erin. Wij vragen jullie dan je mening te geven over onze zorg ten aanzien van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Positieve en negatieve punten kan je hierop kwijt. Wij willen graag onze zorg verbeteren en staan open voor feedback.
Huilen
Te veel prikkels kunnen baby’s en kinderen onrustig maken. Wees een beetje voorzichtig met de baby van hand tot hand te laten gaan. En overprikkel de baby niet door te luide tv ,radio, een mechanische mobiel en muziekdoosjes in de box.
Handhaaf het ritme van de baby door op slaaptijden zoveel mogelijk de baby te laten slapen in zijn eigen bedje of wieg. Onderneem of in de ochtend of in de middag iets. Ben je op stap laat de baby slapen in de kinderwagen of draagdoek.
Sommige baby’s hebben een inslaap huiltje van 5 minuten nodig om daarna heerlijk te slapen. Je gaat je kleine hierin vanzelf leren kennen.
Andere baby’s hebben ontroostbare huiluurtjes. Het kan zijn dat je baby vaak aan de borst wil: het zo genoemde clusteren. Dat zie je vaak aan het eind van de middag of begin van de avond en of s ochtends als de baby lang heeft doorgeslapen. Ga dan rustig zitten en neem de baby aan de borst. Neem er desnoods een boek bij of zet de de tv aan.
Is het geen honger, een vieze of knellende luier, of te warm of te koud dan kan het zijn dat de baby last heeft van zijn darmen. Op zo’n moment kan zachte massage van zijn buikje -altijd van links naar rechts- helpen of je baby met zijn buikje op je onderarm leggen en hem al wiegend zo rond te dragen. De warme van jou en je stem en het wiegen kunnen helpen.
Soms is het niet duidelijk wat de baby mankeert. En is de baby moeilijk te troosten. Dat kan lastig zijn voor zowel jullie als de baby. De baby huilt niet expres, het is zijn communicatiemiddel en stress uitlaatklep. Het enig wat kinderen willen is liefde en geborgenheid. Ze zijn afhankelijk van jullie.
Een baby heeft na de geboorte (maar ook maanden later nog, eigenlijk als kind ook nog) veel behoefte aan lichamelijk contact met zijn moeder en vader. Het biedt warmte en veiligheid en troost en het geeft rust. Laat je baby lekker bloot op jouw blote borst liggen, houdt hem vast en praat tegen hem. Liefde, aandacht en begrip zijn essentieel voor de baby en nodig voor een goede binding en (hersen)ontwikkeling.
Als je wanhopig wordt van het gehuil leg dan de baby op een veilig fijn plekje voor hem en neem even rust van de situatie. Een baby die huilt geeft aan ouders het signaal: er is iets, help mij. Als je als ouders van alles probeert en niets helpt kan dat veel stress geven en je machteloos maken. Praat met mensen en zoek hulp. En kijk of er iemand is die even de zorg kan overnemen. Zodat je even op adem kunt komen.
Als je nog in je kraambed zit kun je je vragen stellen aan de kraamverzorgster en ook aan ons. Na het kraambed kun je met je vragen terecht bij het consultatiebureau. En als je denkt dat er mogelijk iets medisch aan de hand is met de baby ga je natuurlijk naar de huisarts als wij het kraambreed al afgesloten hebben.
De baby dragen in een draagdoek of wandelen met de baby kan ook helpen.