Het kraambed

De eerste tien dagen na de bevalling noemen we het kraambed. Als we breder kijken duurt het kraambed wel 6 weken. Verwacht niet te veel van jezelf gedurende deze weken. Neem de tijd om rustig aan jullie baby te wennen, om bij te komen van de soms intense nachten en aan het veranderde leven, qua ritme en invulling, wat je nu hebt met een jonge baby. Ook is deze tijd nodig om je lichaam te laten herstellen van de zwangerschap en de bevalling. En om de borstvoeding goed op gang te brengen. Dat betekent dat je vaak oude daginvullingen los moet laten en zult moeten kiezen voor een middagslaapje en voor ‘rust en reinheid’. De intense periode met een jonge baby verloopt makkelijker als je je aanpast aan het ritme van de baby.

 

Kraamzorg en bezoek van ons

De eerste 8 dagen heb je de zorg van de kraamverzorgster om je heen. Zij zal tot de achtste dag dagelijks aanwezig zijn om te helpen met de verzorging van jou en de baby. Als het echt nodig is kunnen wij extra zorg tot en met de 10e dag indiceren.

De kraamverzorgster zal haar zorg zoveel mogelijk afstemmen op jullie situatie en wensen. Gedurende de kraamtijd leert ze jullie steeds meer over de baby en de verzorging, zodat jullie er aan het eind van de kraamweek aan toe zijn om het lekker als gezinnetje zelf te gaan doen.

Wij als verloskundigen en de kraamverzorgster zijn jullie vraagbaak voor alle vragen en voor het bespreken van twijfels. De kraamverzorgster zal de dagelijks controles doen om de gezondheid van de baby in de gaten te houden en zij zal ook jouw herstel na de bevalling controleren. Zij overlegt deze controles met ons.

De verloskundigen zijn medisch eind verantwoordelijk voor het kraambed. Wij komen niet dagelijks langs maar zullen een aantal keer een thuisbezoek brengen. Dan bespreken wij met jou en je partner en de kraamverzorgster hoe het gaat met jullie. En of er veranderingen nodig zijn bijvoorbeeld bij de borstvoeding.

Ook in het kraambed mag je ons bellen. Je belt dan op ons spoednummer.

 

Ben je onder onze begeleiding bevallen, dan volgen de kraamvisites vanzelf. Ben je met een medische indicatie in het ziekenhuis bevallen, bel ons dan altijd de dag dat je thuis komt op ons spoednummer.

 

Bezoek van familie en vrienden

Bezoek in de kraamtijd is gezellig en leuk. Natuurlijk willen ouders en familie en vrienden de kleine bewonderen. Zorg er wel voor dat  jullie genoeg rust en tijd hebben om zelf als nieuwe ouders te wennen aan het nieuwe leven. Kraambezoek als de kleine 3 maanden oud is is ook leuk!

 

De nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling zien we jullie graag nog een keer terug op de praktijk voor een laatste controle en afronding van de hele zwangerschapsbegeleiding. Deze controle vindt meestal plaats bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid. We praten dan de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd door, bekijken hoe de afgelopen weken voor jou als kersverse moeder is geweest, je kunt de dingen die je nog wilt weten aan ons vragen en wij zullen als je ingescheurd of ingeknipt was de genezing ervan beoordelen. Ook beoordelen wij je buikspieren en je bloeddruk en bespreken wij anticonceptie als daar behoefte aan is.

Een afspraak voor de nacontrole kan je maken door een mailtje te sturen naar info@dekoggemeer.nl.  Hoe eerder je dit doet hoe meer plek er nog in het spreekuur is.

 

Evaluatieformulier

Ongeveer 6 weken na de bevalling krijgen jullie van ons-Geboortehart een mail met een evaluatieformulier erin. Wij vragen jullie dan je mening te geven over onze zorg ten aanzien van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Positieve en negatieve punten kan je hierop kwijt. Wij willen graag onze zorg verbeteren en staan open voor feedback.

 

Huilen

Te veel prikkels kunnen baby’s en kinderen onrustig maken. Wees een beetje voorzichtig  met de baby van hand tot hand te laten gaan. En overprikkel de baby niet door te luide tv ,radio, een mechanische mobiel en muziekdoosjes in de box.

Handhaaf het ritme van de baby door op slaaptijden zoveel mogelijk de baby te laten slapen in zijn eigen bedje of wieg. Onderneem of in de ochtend of in de middag iets. Ben je op stap laat de baby slapen in de kinderwagen of draagdoek.

Sommige baby’s  hebben een inslaap huiltje van 5 minuten nodig om daarna heerlijk te slapen. Je gaat je kleine hierin vanzelf leren kennen.

Andere baby’s hebben ontroostbare huiluurtjes. Het kan zijn dat je baby vaak aan de borst wil: het zo genoemde clusteren. Dat zie je vaak aan het eind van de middag of begin van de avond en of s ochtends als de baby lang heeft doorgeslapen. Ga dan rustig zitten en neem de baby aan de borst. Neem er desnoods een boek bij of zet de de tv aan.

Is het geen honger, een vieze of knellende luier, of te warm of te koud dan kan het zijn dat de baby last heeft van zijn darmen. Op zo’n moment kan zachte massage van zijn buikje -altijd van links naar rechts- helpen of je baby met zijn buikje op je onderarm leggen en hem al wiegend zo rond te dragen. De warme van jou en je stem en het wiegen kunnen helpen.

Soms is het niet duidelijk wat de baby mankeert. En is de baby moeilijk te troosten. Dat kan lastig zijn voor zowel jullie als de baby. De baby huilt niet expres, het is zijn communicatiemiddel en stress uitlaatklep. Het enig wat kinderen willen is liefde en geborgenheid. Ze zijn afhankelijk van jullie.

Een baby heeft na de geboorte (maar ook maanden later nog, eigenlijk als kind ook nog) veel behoefte aan lichamelijk contact met zijn moeder en vader. Het biedt warmte en veiligheid en troost en het geeft rust. Laat je baby lekker bloot op jouw blote borst liggen, houdt hem vast en praat tegen hem. Liefde, aandacht en begrip zijn essentieel voor de baby en nodig voor een goede binding en (hersen)ontwikkeling.

Als je wanhopig wordt van het gehuil leg dan de baby op een veilig fijn plekje voor hem en neem even rust van de situatie. Een baby die huilt geeft aan ouders het signaal: er is iets, help mij. Als je als ouders van alles probeert en niets helpt kan dat veel stress geven en je machteloos maken. Praat met mensen en zoek hulp.  En kijk of er iemand is die even de zorg kan overnemen. Zodat je even op adem kunt komen.

Als je nog in je kraambed zit kun je je vragen stellen aan de kraamverzorgster en ook aan ons. Na het kraambed kun je met je vragen terecht bij het consultatiebureau. En als je denkt dat er mogelijk iets medisch aan de hand is met de baby ga je natuurlijk naar de huisarts als wij het kraambreed al afgesloten hebben.

De baby dragen in een draagdoek of wandelen met de baby kan ook helpen.

Borstvoeding / flesvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is voor pasgeboren en oudere baby’s de meest natuurlijke en  de meest geschikte voeding. Moedermelk is precies aangepast aan de behoefte van jouw baby. Zuigelingen die met de borst gevoed worden krijgen met de moedermelk antistoffen tegen ziektes binnen (je kunt de borstvoeding vergelijken met een eerste vaccinatie) wat hen beschermt. De borstvoeding zorgt een beschermlaag in de nog onrijpe darmen van de baby en het bevat stoffen die ervoor zorgen dat er in de darmen gunstige bacteriesoorten groeien. Het bevat ook precies die voedingsstoffen die de baby nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.

Als er bij jullie in de familie allergieën voorkomen kan de borstvoeding beschermend werken tegen het ontstaan van een allergie bij de baby. En als er toch een allergie ontstaat zijn de verschijnselen minder ernstig.

En in zekere mate beschermt de borstvoeding die je als baby krijgt tegen het op latere leeftijd ontstaan van hart- en vaatziekten, suikerziekte en overgewicht.

Naast de gezondheidsvoordelen van borstvoeding zijn de voedingen ook gewoon mooie rust momenten in de dag waarbij jullie even samen zijn, de baby heerlijk bloot tegen je aan ligt en de binding tussen jullie beiden (onder meer door allerlei hormonen die vrijkomen) wordt versterkt.

Het geven van borstvoeding heeft ook voor de moeder gezondheidsvoordelen. Als je minimaal zes maanden borstvoeding geeft, dan heb je een verminderde kans op bepaalde vormen van kanker, botontkalking en bent je (meestal) sneller op je oude gewicht. Ook zorgt het geven van borstvoeding ervoor dat je minder bloed verliest na de geboorte. Als je minder lang borstvoeding geeft zijn er ook duidelijke gezondheidsvoordelen.

Moedermelk is bovendien altijd beschikbaar, het heeft altijd de juiste samenstelling en exact de juiste temperatuur en het is altijd steriel.

Soms vinden vrouwen dat het geven van borstvoeding energie van hen kost. Vaak wordt er vergeten dat de aanpassing aan het leven met een jonge baby veel energie vraagt en ook dat het gewone herstel van de zwangerschap en de bevalling tot wel een jaar kan duren en zich ook kan uiten in vermoeidheid.

 

Aanleggen

Een gezonde baby geeft zelf signalen dat hij wil drinken. Hij smakt met zijn mondje, draait zijn hoofdje opzij, hij sabbelt op zijn handjes. Dit zijn de vroege hongersignalen. Je kunt hem dan aanleggen.

Om de borstvoeding goed op gang te brengen is het belangrijk dat je de baby goed en regelmatig aanlegt. Hoe vaker je in de eerste dagen aanlegt hoe sneller en beter de borstvoeding op gang komt. Borstvoeding geven is een spel tussen vraag en aanbod. Hoe vaker de baby de borst leeg drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt.

Een gezonde baby geeft zelf goed aan hoeveel hij nodig heeft. Het aantal voedingen per dag kan, als de voeding goed op gang is en de baby in goed conditie is, worden overgelaten aan de behoefte van de baby. Het zal rond de 8 tot 10 keer per dag liggen. Als de baby goede plas luiers heeft, mooie poep luiers, tevreden is en groeit kun je er vanuit gaan dat hij voldoende binnen krijgt.

 

Meer informatie

Om je voor te bereiden op het gaan geven van borstvoeding kun je een borstvoedings-informatieavond van de GGD gaan bijwonen. De data en plaatsen kun je vinden op hun website. En op de posters in de spreek- en wachtkamer staan de data hiervan vermeld.

De website van Borstvoedingsorganisatie La Leche League bevat ook veel bruikbare en  interessante informatie en zij organiseren ook bijeenkomsten en inloop ochtenden. Ze zijn ook telefonisch te benaderen.

www.borstvoeding.com

www.lalecheleague.nl

www.ggdhollandsnoorden.nl

 

Lactatiekundige

Soms loop je tegen problemen aan tijdens het geven van de borstvoeding die met de hulp van de kraamverzorgster en van ons niet goed op te lossen zijn. Dan kan het zinvol zijn om een lactatiekundige in te schakelen. Zij heeft een tweejarige opleiding gedaan en heeft kennis van alle ins and outs van borstvoeding. Zij komt aan huis, bekijkt wat het probleem is of zou kunnen zijn en geeft adviezen.Het is fijn als jullie daarna kunnen genieten van een fijne borstvoedingstijd.

Het is afhankelijk van je verzekering of je het consult vergoed krijgt of dat je het zelf zult moeten betalen. Op de website van nvl kun je een lactatiekundige vinden.

www.nvlborstvoeding.nl

 

Bewaren en opwarmen van moedermelk

Een paar belangrijke aandachtspunten zijn:

• Werk hygiënisch: handen wassen voor het kolven

• Flesjes achter in de koelkast zetten; niet in de deur i.v.m. temperatuurschommelingen

• Binnen 24 uur invriezen, liefst in aparte lade in de vriezer

• Vries geen grote hoeveelheden tegelijk in. Eenmaal ontdooide moedermelk kan je niet meer invriezen.

• Moedermelk kan in een goede vriezer 3-6 maanden bewaard worden.

http://www.borstvoeding.com/files/bv_bewaarschema.pdf

• Ontdooien onder stromend koud, later warm water of in koelkast

• Borstvoeding nooit ontdooien of opwarmen in de magnetron. Beschermende eiwitten en andere voedingsstoffen gaan verloren als de temperatuur boven de 55 °C komt.

• Bewaren van moedermelk volgens volgend schema:

Houdbaar-heid opgewarmd Kamertemperatuur (dus niet eerst Opgewarmd) In koelkast 5 °C In vriezer*** (-15 °C) In diepvries (-20 °C)
Verse moedermelk 1 uur 5-10 uur Tot 5 dagen 3 maanden 3-6 maanden
Ontdooide Moedermelk 1 uur 1 uur 24 uur

 

 

Flesvoeding

Mocht je om een bepaalde reden geen borstvoeding willen of kunnen geven, dan is flesvoeding natuurlijk een goed alternatief. De kunstvoedingen die in Nederland te koop zijn voldoen allemaal aan de noodzakelijke eisen. Handig is om voor de bevalling voeding in huis te hebben. Als er sprake is van allergieën in de familie kan er gekozen worden voor hypo-allergene voeding. In andere gevallen volstaat de standaard voeding.

Laat je goed adviseren bij het kopen van flessen en spenen. Het lijkt simpel, maar soms zien we in het kraambed dat het even duurt voordat we de juiste fles en/of speen gevonden hebt voor je kindje.

In de loop van de kraamweek wordt hoeveelheid flesvoeding geleidelijk opgehoogd. De hoeveelheid voeding is onder andere afhankelijk van het geboortegewicht van je baby.  Wij zullen samen met de kraamverzorgster en jullie gaan bekijken hoeveel voeding jullie baby specifiek nodig heeft en hoe we dit het beste kunnen ophogen.  Na de bevalling zal de kraamverzorgster jullie ondersteuning geven in het klaarmaken van de voeding en het aanbieden van de fles aan je kindje.

 

Vitamine K

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Bacteriën in onze darmen maken vitamine K aan en wij krijgen ook wat vitamine K binnen via ons voedsel. Bij baby’s zijn de darmen nog steriel. Er zijn nog geen bacteriën in en er wordt er nog onvoldoende vitamine K aangemaakt. Om ernstige bloedingen te voorkomen krijgen alle pasgeboren baby’s (in overleg met jullie) vlak na de bevalling met een lepeltje wat vitamine K door ons toegediend.

In moedermelk zit weinig vitamine K. Vanaf de achtste dag is het nodige om vitamine K druppels aan je baby te geven als je borstvoeding geeft. Dit doe je gedurende drie maanden in een dosis van 150 mcg per dag.

In kunstvoeding is vitamine K toegevoegd. Baby’s die kunstvoeding krijgen hebben dus geen extra vitamine K nodig.

 

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding te halen. Dit is nodig voor een goede ontwikkeling van botten en het gebit. Daarnaast is het onder meer belangrijk voor je afweer en ook voor het geestelijk welbevinden. Vitamine D kan door invloed van zonlicht worden aangemaakt in de huid en krijgen we via voeding binnen.

De dagelijkse voeding en de huid voorzien onvoldoende in de benodigde hoeveelheid vitamine D. Daarom wordt vanaf de achtste dag tot een leeftijd van 4 jaar het advies gegeven om 10mcg vitamine D extra toe te dienen. Dit geld voor zowel borstgevoede kinderen als kinderen die kunstvoeding krijgen.

Verloskundigenpraktijk De Koggemeer

Spierdijkerweg 119 A
1641 LW Spierdijk
24/7 telefonisch bereikbaar op 0229-563 525

E-mail info@dekoggemeer.nl
Website www.dekoggemeer.nl